Cesta k domovu je úspešným dlhodobým projektom gréckokatolíckej charity

27.02.2004 Celý región

Dovedna 7, 2 milióna Sk vynaložila Gréckokatolícka diecézna charita (GDCH) v Prešove v roku 2003 na realizáciu svojho projektu Cesta k domovu. Do resocializa...
Dovedna 7, 2 milióna Sk vynaložila Gréckokatolícka diecézna charita (GDCH) v Prešove v roku 2003 na realizáciu svojho projektu Cesta k domovu. Do resocializačných aktivít v jeho rámci zaradili desiatky ľudí bez domova.

Informoval o tom 26. februára na tlačovej konferencii v Prešove riaditeľ GDCH Maroš Šatný.
V roku 2002 stal tento projekt vyše 5, 5 milióna Sk. Realizuje sa na území Prešova a jeho okolia od roku 1992, formálne bol do života uvedený k 1. júlu 1998. Nosnými piliermi na naplnenie cieľov projektu je dom Charitas, nocľaháreň Archa a zariadenie chráneného bývania s rovnakým názvom ako projekt. Dovedna je vo všetkých objektoch 90 miest pre klientov od 18 rokov. V centrálnej kartotéke projektu bolo k 31. decembru 2003 zaradených 937 klientov a za rok 2003 pribudlo 167 nových mien. Dostávajú rôzne rady, slúži im psychológ, kňaz, v dome Charitas sa uplatňuje aj pracovná terapia v kuchyni, práčovni a v autoumyvárni.
GDCH existuje 12 rokov, zamestnáva 56 ľudí a uvedený projekt je len jednou z jej náplní činnosti. Má k dispozícii ešte osem stredísk charitatívnej služby v rodinách s troma agentúrami domácej ošetrovateľskej starostlivosti. V Starej Ľubovni funguje pre deti s kombinovaným postihom jej dom sv. Anny. Pomáha tiež emigrantom a azylantom uskutočňovaním projektu Pomoc ľuďom na cestách.

(jj)
 

Vyberte región